loader
Натисніть "Шукати" для пошуку інформації що вас цікавить
Зачекайте будь ласка, ми виконуємо ваш пошуковий запит...
ДП "Шепетівський військовий лісгосп"



26.09.2018 12:01 - давність новини: 6 р.

Категорія: Загальні новини

Автор:  Прес-служба Шепетівського військового лісгоспу

Активісти поінформують Євросоюз про нелегальну вирубку лісів в Україні

Громадські активісти у Брюсселі зустрінуться з представниками Єврокомісії та депутатами Європарламенту, щоб порушити проблему нелегальної та руйнівної для Карпат вирубки лісів.

Про це йшлося у вівторок у Брюсселі на прес-конференції учасників міжнародної групи Free Svydovets, повідомляє власний кореспондент.

«Ми поінформуємо представників Єврокомісії та Європарламенту про високий рівень корупції навколо незаконної вирубки лісів Карпат, переважний обсяг деревини з яких – 70% - йде на експорт до ЄС», - заявив учасник Free Svydovets, французький еколог Ніколас Белл.

Активісти, зокрема, виступають проти будівництва гірськолижного курорту у Свидовецькому масиві Карпат, що передбачає значне вирубування лісів у регіоні та подальший негативний вплив на екологію.

За словами екологів, цей комплекс будує «один із українських олігархів».

Як наголосили активісти, така масштабна і нелегальна вирубка українських Карпат несе загрозу не лише території України, а й сусіднім країнам, зокрема Угорщині, Словаччині та Румунії.

Офіційний Будапешт вже висловив українському уряду своє занепокоєння щодо ситуації.

Як повідомлялося, у липні британські журналісти з проекту Earthsight представили розслідування про корупцію та протиправні дії в лісовій галузі України. Зазначене розслідування вже набуло значного резонансу в Україні та ЄС.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, реагуючи на оприлюднене розслідування щодо протиправного експорту українського лісу до ЄС, ініціював проведення масштабних перевірок підприємств лісової промисловості на предмет контрабанди лісу; звернувся до Генеральної прокуратури із вимогою перевірки фактів такої контрабанди, а також звернувся до партнерів з Євросоюзу з проханням надати інформацію про продукцію ліспрому, яка перетинає державний кордон.

Як також стверджують дослідники, 40% цього лісу було вирубано або продано незаконно. Earthsight звинуватила відомі міжнародні компанії у тому, що ті підтримують контрабанду цінних порід деревини з України.

Слід зазначити, що мораторій на експорт лісу-кругляку діє в Україні з 2015 року.