loader
Натисніть "Шукати" для пошуку інформації що вас цікавить
Зачекайте будь ласка, ми виконуємо ваш пошуковий запит...
ДП "Шепетівський військовий лісгосп"



28.10.2017 15:00 - давність новини: 6 р.

Категорія: Загальні новини

Автор:  Прес-служба Шепетівського військового лісгоспу

ГУ Держпраці інформує щодо безпеки праці під час спилювання дерев

Заготівля лісу - мабуть, один з найнебезпечніших видів робіт. При заготівлі лісу травми (дуже часто смертельні) пов'язані в першу чергу з падінням на робочих підпиляних, сухостійних, гнилих дерев, при знятті завислих дерев методом підпилювання подпирающих дерев або збиванні їх іншими деревами. Щорічно в країні розслідують десятки нещасних випадків зі смертельним результатом, пов'язаних з цими обставинами. Так, на одній з лісосік Тверській області при валки їли моторної пилкою спиляне дерево, падаючи, суками вдарило по стояла поруч сухостойной березі, в результаті чого верхівка берези відламалася й смертельно травмувала робітника.

Часто спиляні дерева в результаті неправильно зробленого підпилювання падають не в заданому напрямку і накривають собою вальника (в общем-то правильно відходив) або інших робітників. Так, тракторист трелювального трактора і сучкоруб виробляли його ремонт, перебуваючи в небезпечній зоні (небезпечна зона дорівнює подвійній висоті підлягають валці дерев, але не менше 50 м від них) на території валки лісу (грубе порушення правил безпеки). Деревом, що впало сучкоруб був смертельно травмований, а тракторист отримав важку травму. Можна навести багато подібних прикладів. Пам'ятний випадок, коли керівник сільськогосподарського підприємства направив на заготівлю лісу 15-річного підлітка, тільки напередодні оформленого на роботу. Він був убитий деревом, що впало. Тут було допущено відразу кілька порушень: прийом на роботу був проведений неправомірно, підліток не пройшов медичний огляд, був направлений на заборонений для нього вид робіт, і до того ж - без всякого інструктажу з охорони праці; ділянках не було звільнено від небезпечних дерев і т.п.

Багато нещасних випадків пов'язано з трелюванням лісу (удари спружинила від зачіпки за пень хлистом, обірваним трелювальних тросом і ін.), З обрізанням сучків моторними пилами (поранення ланцюгом), удари лезом сокири по ногах і ін.

Нещодавно в Луганської області трапився прикрий випадок. У Головному управлінні Держпраці у Луганській області закінчено проведення розслідування нещасного випадку з тяжкими наслідками, що стався при виконанні санітарної рубки дерев у лісомисливському господарстві за наступних обставин. Працівник підприємства за допомогою бензопили спилював уражене дерево, під час падіння, дерево змінило напрямок падвння та зачепилося гіллям за сусіднє дерево, падаючи воно вдарило цього працівника.

В ході розслідування було встановлено, що причиною нещасного випадку стало невиконання вимог «Правил охорони праці для працівників лісового господарства та лісової промисловості» (НПАОП 02.0-1.04-05), затверджених наказом від 13.07.2005 р. Державного комітету України з нагляду за охороною праці, супутньою причиною стало не забезпечення посадовими особами належного контролю за безпечним виконанням працівниками лісосічних робіт.

Фахівці звертають увагу на  необхідності суворого дотримання правил охорони праці під час виконання подібних видів робіт. Зокрема, Правилами охорони праці для працівників лісового господарства та лісової промисловості  (НПАОП 02.0-1.04-05) передбачено послідовність дій, додержання яких гарантують безпечне  виконання робіт:

- розробка документів по безпечному виконанню лісосічних робіт;

- використання спеціального одягу,

- перевірка технічного стану інструменту;

- погодні умови;

- підготовка робочого місця;

- порядок робіт при проведенні валки дерева.

Для безпечного проведення лісосічних робіт розробляється карта технологічного процесу розроблення лісосіки. У  карту  необхідно  включати  таку  інформацію  та  рішення,  що впливають на безпеку праці:

- характеристику лісосіки та  виділених  в  її  межах  ділянок,

необхідну   для   вибору   найбільш   безпечної  технології  робіт;

- перерахування чисельного   та   професійного  складу  бригади, виділених їй знарядь праці;

- повний перелік   засобів   індивідуального   та  колективного захисту працівників, протипожежного захисту;

- технологічну схему лісосіки з умовними позначеннями;

- дані про порядок та послідовність виконання робіт, черговість розроблення пасік,  показ варіантів розташування ланок працівників та техніки на безпечних відстанях;

- опис безпечних  способів  праці  на  підготовчих  та основних роботах,  не відображених в інструкціях з охорони праці  та  інших документах, які надаються бригаді;

- природоохоронні вимоги;

- акт готовності    лісосіки    до    розроблення,    в   якому перераховуються   підготовчі   роботи,   вказується   термін    їх проведення, підтверджується виконання.

Лісосічні  роботи повинні припинятись під час зливи, граду, грози, хуртовини, густого туману при видимості менше 50 м, у  темряві  без штучного освітлення,  а звалювання дерев моторними пилками – в усіх випадках з настанням темряви. Звалювання дерев  та  інші  роботи під наметом насаджень слід виконувати: у  рівнинних  умовах  за  швидкості  вітру  не  більше 11 м/с,  гірських та на схилах крутістю понад 15 град.,  горбистій місцевості  -  при  вітрі  зі  швидкістю,  що не перевищує 8,5 м/с.

Перед  початком  звалювальних  робіт треба виконати наступні вимоги:

- оцінити небезпеку  щодо  можливого  падіння  зламаних гілок і верхівок із звалюваного та стоячих поряд дерев;

- визначити напрямок безпечного звалювання кожного дерева;

- навкруги дерева в радіусі щонайменше 70 см врівень  з  землею вирубати  чагарник,  прибрати  захаращеність;

- підготувати дві  відхідні доріжки довжиною 4-5 м і шириною не менше 35 см  під  кутом  45-60  град.  до  напрямку,  протилежного напрямку звалювання дерева;

- у разі звалювання дерева в напрямку до вершини схилу крутістю до 15  град.  відхідні  доріжки  необхідно  прокладати  під  кутом 60 град.  до напрямку,  протилежного напрямку  наміченого  падіння дерева;

- перед звалюванням  небезпечних  дерев  попередньо  перевірити міцність  таких дерев (зламів) звалювальною вилкою,  за можливості зняти завислі гілки, верхівки та злами;

- вздовж стежок,  трелювальних  волоків і доріг,  які проходять через  небезпечну   зону   звалювання   дерев,   шляхів   переходу працівників з пасіки в пасіку встановити переносні заборонні знаки. Знаки повинні встановлюватись на висоті 1,5 м від поверхні землі на межах названої небезпечної зони.

Виконання підрізів відбувається в кілька етапів. Перший (верхній) підріз робиться на чверть діаметра стовбура, під кутом 45°, підходити до дерева потрібно з боку падіння. Потім робиться підріз знизу. Робиться горизонтально до того рівня, де обидва підрізу з'єднаються. Після виконання двох підпиляти у вас повинен вийти кут, вирізаний в стовбурі, розміром 45 °. Не підпилюють дерево повністю, інакше не можна буде вгадати, в якому напрямку впаде його стовбур. Тепер в хід йде валочний пропив. Перед початком роботи треба переконатися, що в зоні падіння немає людей, домашніх тварин і предметів, які можна пошкодити. Валочний пропив робиться з тієї сторони, яка протилежна напрямку падіння стовбура, він повинен розташовуватися на відстані п'яти сантиметрів від нижнього підпилювання, паралельно йому. При виконанні валочного пропиву, залишається недопилок.

Розміри недопилка залежать від  діаметру  стовбура  в місці  спилювання:

- від 13 до 20 см - 1 см;

- від 21 до 40 см - 2 см;

- від 41 до 60 см - 3 см;

- від 61 і більше -  4  см.

Недотримування цієї вимоги часто приводить до падіння дерев у бік вальника.

У разі   звалювання   дерев,   пошкоджених   гнилизною   або трухлявістю, ширина недопилка повинна збільшуватись на 2 см.

Працюючи треба уважно стежити, куди рухається ствол. Так можна своєчасно вжити заходів безпеки у разі, якщо падіння пішло не в тому напрямку. Коли стовбур почне падати, пилка швидко дістається з розрізу, вимикається двигун і покидається зона роботи. Всі дії виконуються  швидко, адже зволікання може бути небезпечно.