loader
Натисніть "Шукати" для пошуку інформації що вас цікавить
Зачекайте будь ласка, ми виконуємо ваш пошуковий запит...
ДП "Шепетівський військовий лісгосп"



18.04.2019 08:55 - давність новини: 5 р.

Категорія: Загальні новини

Автор:  Прес-служба Шепетівського військового лісгоспу

Як обрізають саджанці фруктових дерев

Нестандартні, низькі однорічні дерева (нижче висоти штамба) обрізають сильно (на зворотний ріст), залишаючи вище місця щеплення пеньок з однією або двома нормально визрілими і розвиненими бруньками.

При подальшому формуванні крони завжди видаляють конкуруючі гілки або роблять акцент на них при відповідному розташуванні або у випадку слабкого росту пагонів продовження.

Формування молодих дерев.

При будові і формуванні крон зі створенням ярусного розташування основних скелетних гілок, прагнуть міцного зрощення гілок з центральним провідником, стволом дерева, щоб гілки розміщувалися і були розташовані далі один від одного і мали однаковий розвиток. Головний, центральний провідник на дереві, повинен займати над скелетними гілками, домінуюче становище, а гілки нижчого ярусу - підносяться над гілками вищого ярусу розгалуження.

При укороченні гілок річного зростання на втечу продовження центрального провідника, а також гілок першого і другого ярусу дерева, враховують розташування останньої (кінцевої) бруньки яка знаходиться нижче зрізаного місця на гілці. Напрямком верхньої бруньки формують вертикальне розташування центрального пагона, залишаючи бруньку з іншої сторони від нахилу.

При будові та плануванні молодих дерев, завжди намагаються позбавлятися від гілок зростаючих вертикально у напрямку до основного стовбура, ця обрізка рятує дерево від загущеності і затінення, і не буде впливати на розвиток основних скелетних, потужних гілок дерева. Тільки у 3-6 річних фруктових дерев, треба невелику кількість таких гілок обламувати у їх підстави і робити з них плодоносні виробники плодів.

Як обрізать і формувати крону дерева.

Тип № 1 - деревце неразгалужене. Проводнік в розлогих кронах обрізаємо на висоті 80 см, з вузькими кронами - на висоті 60 см.

Тип № 2 - розгалуження у вигляді кісті.Пагони слабкі, провідник обрізаємо на висоті 60-80см.

Тип № 3 - деревце з єденичними слабкими гілочками, закладенними дуже низько. Пагони вирізаємо на висоті 60-80 см.

Тип № 4 - деревце з пагонами, розташованними низько над землей. Обрізають як тип № 3.

Тип № 5 - Деревце добре розгалужене. Пагони вирізаємо від землі на 40 см. 3-5 пагонів вгорі залишаємо на закладку крони, з відстанню 20 см. один від одного. Провідник обрізаємо на 50 см. вище верхньої гілки крони.

Тип № 6 - деревце дуже сильно разгалужене. Вирізаємо пагони на штамбі до 40 см. Залишаєм по 3 пагона в двох ярусах на відстані між ярусами 50 см.

Тип № 7 - деревце з широкими гілками, сильним провідником, отримане при обрізці однорічних окулянт в шкілки. Чотири пагона залишаємо на формування крони та вкорочуємо їх до 40 см, а провідник - на відстані 60 см. від верхньої гілки крони. Пагони - конкуренти провідника вирізаємо.

Тип № 8 - деревце з гострими кутами відходження гілок. Яке подібно типу № 7, проте тут залишаємо тільки три гілки, пригинаємо і прив'язуємо їх у горизонтальному положенні до землі.

Тип № 9 и № 10 - деревце, отримане шляхом щеплення на підщепу. Як що можливо, пагони, що виросли під гострим кутом, пригинаємо і прив'язуємо в горизонтальному положенні до земле. Скорочуємо пагони до 50 см, а провідник - на відстані 60 см. від верхньої гілки крони. Коли пагони не можна пригнути, вирізаємо їх, а провідник вкорочуємо на відстані 30 см. від місця підстави скелетних гілок.

Тип № 11 - прищеплене деревце нерозгалужене. Проводнік підрізаємо на відстані 30 см. від місця верхівки пагона. Далі - як в типі № 9 і № 10.

Тип № 12 - прищеплене деревце. Пагони слабкі, але з тупим кутом отхожденія. Проводнік підрізаємо на відстані 30-40 см. від пагонів.

Тип № 13 - прищеплене нерозгалужене деревце. Провідник підрізаємо на відстані 30 см. В травні за допомогою установки підпор і розтяжок закладаються гілки з широкими кутами відходження.