loader
Натисніть "Шукати" для пошуку інформації що вас цікавить
Зачекайте будь ласка, ми виконуємо ваш пошуковий запит...
ДП "Шепетівський військовий лісгосп"



06.07.2017 19:59 - давність новини: 7 р.

Категорія: Загальні новини

Автор:  Олександра Гордієнко

Як збирати «дари лісу»? Чим особливо корисні лісові ягоди і плоди?

Ліс – безцінний дар природи. Значення його важко переоцінити. Крім дерев та кущів в ньому щорічно достигає незліченна кількість різноманітних лікувальних рослин, ягід, трав.  З глибокої давнини люди використовували їх для  підтримання імунітету, при лікуванні та профілактиці різних видів захворювань та недуг.

Лісові ягоди і плоди — справжнє джерело вітамінів та інших корисних речовин: у деяких ягодах вміст вітамінів і антиоксидантів навіть дорівнює або трохи перевищує добову норму потреби нашого організму. При своїй украй низької калорійності ягоди володіють відмінними смаковими якостями, тонізуючими властивостями і надзвичайно багаті вітамінами і мікроелементами.

 Але перед тим, як збирати ягоди, необхідно добре вивчити та запам'ятати, які з них можна збирати до кошика, з яких буде найсмачніше варення взимку.

Їстівні лісові ягоди

Чорниця (мал.2). Маленький кущик, близький родич буяхів і навіть зовнішньо схожий на неї, росте в багатьох місцях нашої країни.

Чорниця росте у хвойних і мішаних лісах на галявинах. Світлолюбна рослина. Цвіте у квітні-травні, плоди достигають у липні. Чорниця містить безліч корисних елементів, які просто необхідні для організму. Завдяки корисним властивостям, її використовують у народній медицині для профілактики та лікування багатьох недуг

Малина(мал.3). Мабуть, кожен хоч раз збирав малину, обережно зриваючи ягоду за ягодою з тонких стебелець, усіяних багатьма маленькими колючками. Малина може рости як біля хати, так і в лісі. Лісова малина дуже схожа на домашню. Ця яскрава і дуже смачна ягода з незапам`ятних часів вважалася ще й ліками.

В малині високо вміст саліцилової кислоти, яка відома як жарознижуючий засіб. Завдяки цьому компоненту у складі малина допомагає справлятися з застудами і запаленнями.

Малина знаходиться в трійці продуктів-лідерів за вмістом антиоксидантів. Ці речовини дозволяють боротися з проявами старості, зберігати енергійність і зовнішню привабливість.

Ягода багата і вітаміном C. Лимон краще залишити для зими, коли альтернативи цитрусовим практично немає. Влітку ж поповнювати запаси вітамінів в організмі варто сезонними продуктами.

Суниці (мал.4). Лісова суниця, одна з наших найулюбленіших ягід, є найдавнішою ягодою на землі. Суниці вважаються найбагатшими серед інших плодів та ягід за вмістом кальцію, так необхідного для побудови дитячого скелету та зубів. Клітковини суниці дуже ніжна в порівнянні з іншими фруктами, тож ягоди корисні для секреції шлунка, покращують роботу кишечника і виводять зайвий холестерин з організму. Вітаміни групи В виконують роль прискорювачів обмінних реакцій усередині клітин, тобто дозволяють брати енергію з продуктів перетравлення і спрямовувати її на забезпечення будь-якого виду роботи. Ці вітаміни додають енергійності та сприяють схудненню.

Ожина (мал.5). Ось кущики, що плетуться по землі інколи трохи піднімаються над землею. Гілки в ожини лісової тоненькі, шипи не дуже товсті і не дуже гострі. Росте вона в листяних лісах під деревами. Ягоди дрібніші, ніж в ожини звичайної солодкі з терпким присмаком і дуже смачні.

Ожина відрізняється від своєї близької родички малини не тільки кольором, але і смаком. Темні ягоди більш щільні, кисло-солодкі, дуже ароматні. З глибокої давнини ця рослина вважається ефективним лікарським засобом. Причому цілющими властивостями володіють не тільки ягоди, але листя, а також кореневища рослини.

Ягоди ожини містять вітаміни В, К, Е, А, Р, натрій, магній, залізо, нікель, калій, фосфор, хром, титан, марганець, кальцій, залізо, клітковину, фруктозу, глюкозу, пектини, лимонну, яблучну кислоти. Завдяки такому складу плоди ожини стимулюють імунітет, обмін речовин, травлення.

    Брусниця (мал.6).   Брусниця – це невеликий чагарник з яскраво-червоними плодами. У нашій країні вона в основному виростає в тундрових лісах. Листя і ягоди брусниці широко використовуються в медицині, з її плодів виходять прекрасні заготовки на зиму.

Ягоди цієї рослини включають в себе величезну кількість активних речовин. Кислот, вітамінів і мікроелементів. Широко поширене застосування брусниці для лікування безлічі хвороб. Наші предки приписували брусниці магічні властивості, здатність захищати людину від нечистої сили і причаровувати людей. Поговоримо про те, яка користь брусниці для здоров'я людини.

Таку назву брусниця отримала завдяки тому, що росте в борових лісах. Користь цієї рослини полягає не тільки в цілющих властивостях листя, але і плодів. При цьому радує те, що це рослина доступно кожному, оскільки збір листя і ягід можна проводити самим. Плоди рослини брусниця збирають восени, а для збору листя ідеальний час - весна, період цвітіння.

Отруйні лісові ягоди.

Вовче лико (мал.7). Весною - в квітні - травні це єдиний кущ у наших краях, квітки у якого з'являються ще до листочків. Це - отруйна рослина. Навіть його квіточками краще милуватися здалеку. Їх запах, який нагадує аромат ванілі, може викликати головний біль, запаморочення. А про сік і говорити нема чого. Краплина соку, яка попаде на шкіру або слизисту оболонку губ, очей викликає сильне подразнення. Восени, де раніше були квіточки, з'являються червоні ягоди. Як вогонь горять вони між листочків, та й кличуть до себе. Але вони дуже небезпечні: вважають, що отрута від восьми ягід - смертельна доза для людини.

    Блекота (мал.8). Ще багато віків назад було відомо про страшну силу блекоти. Підмітили, що людина, яка пожувала рослину, поводить себе досить дивно, здійснює вчинки проти всякого здорового глузду. Це пов'язано з отруйними речовинами, які є небезпечні для людини та багатьох тварин. Головне, що привертає увагу - квітки та плоди - глечики. В кожному такому плоді може бути до п'ятисот насінин. Ось вони і призводять часто до біди. Знайдуть діти під час гри на полі або на пустищі рослини з незвичними квітками та спілими плодами, знімуть з глечика кришку, і посиплеться на долоні куча макових зернят. Так і хочеться вкинути їх до рота та розжувати. Але цього ні в якому разі не можна робити! Отруєння блекотою буває смертельним! Між тим упізнати рослину можна не тільки по зовнішньому вигляду, а й по неприємному запаху.

    Вороняче око (мал.9).  В цієї рослини зі стеблини ростуть чотири або п'ять листочків, а в середині сидить ягідка. Приймають цю ягідку за чорницю або буяха. Але в них ягідки смачні, а вороняче око - ягода дуже отруйна і її ні в якому випадку не можна куштувати.

Запам'ятайте!

Їсти можна тільки ті рослини, ті ягоди, в їстівності яких ви впевнені.