loader
Натисніть "Шукати" для пошуку інформації що вас цікавить
Зачекайте будь ласка, ми виконуємо ваш пошуковий запит...
ДП "Шепетівський військовий лісгосп"



27.10.2017 12:26 - давність новини: 6 р.

Категорія: Загальні новини

Автор:  Прес-служба Шепетівського військового лісгоспу

Які дрова краще використовувати українським господарям для опалення будинку?

Один мудрець колись сказав – кожне дерево, як людина ніби зовні чимось схожа на іншу, а зазирни всередину і зрозумієш наскільки усі різні. І справді так. В Україні, загальна площа лісового фонду на сьогоднішній день становить близько 10 млн. га, що складає 16 % від усієї території держави. Усі дерева, які там ростуть мають свої відмінності, унікальні особливості. Якісь краще підходять для виготовлення корзинок, а якісь для топки.

Сьогодні, на українському ринку деревини представлені 4 основних типи дров: дубові, березові, соснові і мішані. На першому місці у списку звісна річ стоїть дуб. Дубові дрова самі «калорійні». Вони горять повільно, але при цьому віддають багато тепла. Деревина дуба майже не містить смоли, тому сажа всередині димоходу практично не осідає. Але дубові дрова виділяють дуже багато чадного газу, тому підвищену увага слід приділити заслінці димоходу. Як зазначають лікарі, якщо ж обрати дрова дуба саме середнього віку, то при горінні вони наповнять приміщення терпким запахом і ароматом лісової свіжості, зміцнить здоров'я  та підвищать загальний тонус.

Найпопулярнішими для топки є березові дрова.   Їх відносять до твердих порід деревини і вважають одним з найбільш оптимальних варіантів. Так як за теплотворною здатністю вони лише трохи поступаються дубовим і на 15 - 25% перевершують соснові і дрова з осики. Крім того, вони довго горять, не іскряться, дають рівне полум'я та головне не такі дорогі, як дубові. Але є у березових дров і недолік - вони містять у великій кількості смолисті речовини, особливо їх багато в корі, так що на розпалювання застосовувати кору не рекомендується. Та й самі березові дрова при спалюванні виділяють велику кількість сажі, яка відкладається всередині димоходу.

Головна перевага березових дров - горять вони швидко і вмить віддають жар. А щоб димохід в кінці топки очистився, підкиньте кілька осикових полін. І жодних проблем у вас не буде. Під час згоряння березових дров приміщення наповнюється неповторним запашним ароматом.

Набагато рідше за дуб та березу для обігріву приміщення використовують соснові дрова. Деревина сосни містить багато смоли, що згубно позначається на стані димоходу. На ринку в основному продають відходи пилорам, які складаються в основному з кори, а значить, вміст смоли в цих дровах ще більший, і димар забивається ще швидше. Ці дрова при горінні тріщать і «стріляють» палаючими вугіллям, тому при їх використанні варто не забувати про заходи безпеки.

Так 1 м³ березових дров відповідає:

1,5 м³ - осикових дров

1,3 м³ - ялинових дров

1,2 м³ - соснових дров

1,1 м³ - вільхових дров

0,75 м³ - дубових дров

Загалом, яким би дровам ви не віддали перевагу, вони повинні бути добре просушені та витримані. Поліна повинні бути однакового розміру, не надто тонкі і не дуже товсті, тоді буде виходити більше цінної золи. Так як теплотворність у дров різна, а купують їх в кубометрах, то потрібно прагнути відшукати поліна, у яких висока питома вага.

Сушать дрова, складаючи їх рядами в розколотому вигляді. Окремі ряди дров кладуть до попередніх перпендикулярно. У цьому випадку дрова будуть сушитися швидше.

Зберігають дрова, акуратно укладеними в дровітні або в дровники. Конструкція дровітні дуже проста, вона складається з двох рядів пустотілих блоків, які укладають на відстані 650 мм один від одного. На ряди кладуть товсті дошки довжиною 2 м, на які складають поліна дров. Обмежують кладку дров вертикальні стійки, забиті в землю. Ці стійки для міцності підпирають підкосами, що впираються в забиті в землю кілки. Можна покрити стіс, дровник, пластиковою плівкою, стійкою до ультрафіолетових променів.

Звісно, вже розпочинається опалювальний сезон, тому є актуальним придбання дров. Шепетівський військовий лісгосп, окрім продажу першого та другого сорту деревени, здійснює реалізацію деревени, що використовується на дрова. Наразі кожен охочий може звернутися до нас з метою придбання твердого палива  на зиму.