loader
Натисніть "Шукати" для пошуку інформації що вас цікавить
Зачекайте будь ласка, ми виконуємо ваш пошуковий запит...
ДП "Шепетівський військовий лісгосп"



26.02.2018 19:47 - давність новини: 6 р.

Категорія: Загальні новини

Автор:  Прес-служба Шепетівського військового лісгоспу

Кращі будинки. Сучасні українські проекти дерев’яної архітектури

Коли  люди чують про дерев’яну архітектуру, у них в уяві постають церкви півночі або Карпат, порослі мохом стіни і високі покрівлі. Натомість, у 2018 році, коли мова заходить про будівельні матеріали, архітектори та інженери вкотре звертають свою увагу на минуле, для того щоб створити краще майбутнє.

Дерево – унікальний будівельний матеріал. Протягом двадцятого століття його несправедливо ігнорували, і використовували натомість неякісні і неекологічні замінники. Сучасні архітектори повернулися до відновлюваного природного ресурсу. Будівельні рішення ідеально об’єднуються у єдиному еко-тренді: ощадливому використанні ресурсів та поверненні до історичних коренів людства. Мабуть кожен з нас час від часу сумує за старими добрими часами, коли будинки були великими і теплими, а навколо вогнища, що потріскувало смоляними дровами, збиралася велика родина, щоб почути захопливу розповідь сивого дідуся.

Зараз з’явилася можливість повернутися до стародавніх традицій, додавши в них частину сучасних технологій – деревина в будівництві останній світовий архітектурний тренд. Сучасні споруди з дерева вражають формою, розміром і функціональністю, нітрохи не поступаються своїм «двоюрідним братам» з бетону, скла і сталі. Використання екологічно безпечних матеріалів, пасивних енергозберігаючих конструкцій на сьогоднішній день розглядається як основний архітектурний постулат. Ми вибрали кілька прикладів того, як використання цього традиційного матеріалу може призвести до далеко не традиційних результатів.

1.    Перший номер у нашому рейтингу – купольний будинок.  Архітектори всього світу вважають, що за купольними будинками майбутнє, а за твердженням французів вони є найдолговічнишіми (може простояти без капітального ремонту більше 50-ти років). У купольному будинку немає квадратних кутів, так само як і в живий природі. Лише в ньому можлива приголомшлива естетика «другого світла» і величезний загальний обсяг купольного залу — зі стелями в 6 метрів. Округлі лінії житлового простору створюють неповторну атмосферу затишку і гармонії.

Естетика та функціональність житлового простору в кожній деталі, оптимальна економіка будівництва та експлуатації,  (пам’ятаєте про моду на енергозбереження?), абсолютна екологічність матеріалів. Саме це, за словами архітекторів компанії «Екодім» (ekodom.net.ua), надихає їх планувати та реалізовувати проекти таких справді казкових будинків.

  2.    Другим номером в рейтингу  — є будинок «KAGER». Великі скляні поверхні таких споруд дають відчуття єднання з природою і відсутності кордонів між внутрішнім і зовнішнім середовищем проживання. Світло заливає всі кімнати і створює відчуття розкоші і свободи. Жити в такій хатині завжди приємне і затишне у будь-яку пору року. Саме архітектура, насправді, створює декорації, в яких проходить наше життя, тож нехай воно буде сонячним.

Принцип будинку — це максимальна енергоефективність, екологічність, використання всіх енергетичних джерел, включаючи і пасивну сонячну енергію.

 3.    Наступним номером є надзвичайно цікавий проект — фахверковий дім. Ця легка конструкція — прямий нащадок старовинного німецього будинку: сучасні, у тому числі і українські дизайнери оцінили можливості поважного дерев’яного фахверка, а хай-тек подарував йому нове життя. Вибір саме цього стиля — гарний спосіб продемонструвати як свою зацікавленість історією, так і прихильність до класичних архітектурних форм. Тим більше що на сьогоднішній день, коли архітекторів вже не стримують кліматичні умови, є можливість не тільки сліпо копіювати стиль фахверку, але і привнести у нього щось нове і сучасне. 

 4.    Далі хочемо розповісти про хонку. Якщо ви мрієте про свій унікальний, природний дім, то цей будинок — ваш вибір. Матеріал, на думку архітекторів, пов’язує будівлю із природою, а не спричиняє її відчуження від навколишнього середовища. Сучасна колекція моделей такого будинку демонструє нові тенденції в дизайні рублених будинків — великі панорамні вікна, комбінацію різноманітних природних матеріалів, простір, відкриті житлові приміщення, розсувні двері від підлоги до стелі. Традиційні кути зрубів у хонці прекрасно вписуються у заміський пейзаж, та створюють враження єднання з навколишньою природою – а це саме те, чого бажаються людині, яка втомилася від суворої архітектури великого міста. Цей дім має складну форму даху, однак сучасні архітектурні конструкції, як правило, простіші та чіткіші, ніж у будинків традиційних моделей.

  5.    П’ятий   пункт — класична хонка. Його будують з круглих колод або з клеєного брусу — такий класичний дерев’яний будинок, є, на думку наших архітекторів, втіленням внутрішнього спокою та архітектурних традицій. Типові форми даху для традиційної дерев’яної хонки — двосхилий і хрестоподібний. Також, як правило, до проекту додаються мансардні вікна, які створюють відчуття простору та наповненості усього будинку природним світлом. Фактично, це чиста класика, яка наповнена сучасними архітектурними здобутками, і таке поєднання надає цьому проекту неповторну чарівність, створює затишну та гостинну атмосферу. Здається, що саме такий дім — ідеальний для великої гостинної родини, в якої багато друзів, з якими приємно проводити довгі вихідні. Складається враження, немов будівля є частиною лісу. 

6.    Тут ми розкажемо про особливий дім від українського архітектурного бюро КО+КО architech. У житловому будівництві використання дерева — не така вже й рідкість. Але цей проект заслуговує на увагу за ідеальне поєднання із ландшафтом. Спочатку на генплані знаходився невеликий, але повноцінний будинок з дерев’яного зрубу, тому для архітекторів основним завданням стало оновити об’єкт, використовуючи найсучасніші будівельні технології. При цьому важливо було не втратити внутрішнє тепло і затишок, який дає дерев’яний зруб. І це, на нашу думку, їм вдалося. Дах і великі консолі дерев’яного зрубу створюють динамічне враження — здається, що будинок нібито відірвався від землі. Тут чітко розділені нічні і денні зони. Завдяки правильному плануванню приміщень  вітальня, кухня і їдальня мають хорошу інсоляцію і казковий вид на Дніпро, а фасад денної частини повністю скляний, що дозволяє сповна насолодитися сонячним ранком.  

7.    І останній проект у нашому рейтингу – надзвичайний двоповерховий заміський дім авторства «Дизайн еволюшн» (designevolution.ua). Суворі, прямі геометричні лінії підкреслені натуральною деревиною, великими вертикально витягнутими віражними вікнами та односкатним дахом. Відкрита тераса з каміном на першому поверсі дозволить родині зібратися за філіжанкою кави влітку, а з скляної тераси на другому поверсі власники зможуть насолодитися красою навколишнього лісу. Споруда показує місію замовника: сприяння будівництву з деревини, впровадження енергоефективності та сталого дизайну.

    На завершення нашого невеликого огляду хочемо зазначити, що  архітектура – соціально свідома форма мистецтва, заснована на потребах людей на всіх стадіях проектування. Це і екологія, і економічність, і естетика, і емоційна складова. Результат досягається за рахунок функціональності, грамотної організації простору, естетичності, емоційності, економічності і турботи про екологію.

    Саме таким вимогам, здається, ідеально відповідають сучасні будинки з дерева. Нажаль, на сьогодні в Україні є досить небагато компаній, які реалізовують проекти, що відповідають не тільки умовам екологічності, але й можуть називатися естетичними та сучасними. Однак, проаналізувавши ринок, ми дивимость у майбутне української сучасної архітектури з надією — цікаві проекти є, і з часом, сподіваємося, їх буде ставати все більше і кожен зможе обрати свій ідеальний дім, де буде слухати, а потім і розповідати про різноманітні пригоди біля затишного каміну.

  Марина Галанова, журналіст