loader
Натисніть "Шукати" для пошуку інформації що вас цікавить
Зачекайте будь ласка, ми виконуємо ваш пошуковий запит...
ДП "Шепетівський військовий лісгосп"



19.11.2017 14:33 - давність новини: 6 р.

Категорія: Загальні новини

Автор:  Прес-служба Шепетівського військового лісгоспу

Ліс – це безцінний дар природи

Наша країна по праву вважається однією з найзеленіших держав світу – майже сорок відсотків України займають ліси. Та які ліси! Корабельна сосна і кедр, берези і ялини… Ліс є джерелом сили і могутності українців. Дух народу його вікова історична основа міцно пов’язані з феноменом лісу. Виробництво і побут, первинні витоки культури українського народу «лісове походження». Житло, домашнє начиння, знаряддя праці та бою, їжу та одяг, дитячі колиски та жіночі прикраси – всім цим забезпечував людей ліс. Дійсно, ліс без жодних перебільшень можна назвати «зеленим золотом» України. Ліс дає людині універсальну сировину – деревину, яка має застосування в багатьох галузях промисловості: паливній, хімічній, легкій; дерево традиційно використовується для будівництва в побуті – для виготовлення предметів домашнього вжитку, начиння.

Неможливо переоцінити і екологічне значення лісів: їх називають «легенями» планети, тому що вони – джерело кисню в атмосфері; випаровування, вироблене деревами, зволожує повітря і пом’якшує клімат, тому ліс має важливе кліматичне регулююче значення. Не слід забувати, що ліс служить притулком і місцем проживання для величезної кількості тварин і рослин, а для окремих видів – єдиним придатним середовищем проживання. Ліс також є джерелом інших цінностей. Він служить джерелом технічної (живиця), лікарської (лікарські рослини – шипшина, звіробій, брусниця, валеріана та інші) і харчової (гриби, ягоди) сировини. Ліс також є середовищем життя для величезної кількості її мешканців (ведмідь, лось, лиса, заєць, білка, тхір, куниця, борсук, дятел і т.д.)

Ліс продовжує, як і століття тому «віддавати» нам головне багатство - деревину. З дерева раніше роблять домашнє начиння (дерев'яний посуд і т.д.), меблі, канцелярські товари (папір, олівці), музичні інструменти, іграшки. Ліс продовжує давати нам житло. У наш час дерево дуже активно використовується як будівельний матеріал, досить дорогий. До того ж, ліс є домівкою для безлічі лісових мешканців. Зберігаючи раціональний процес вирубки лісу, ми не ризикуємо втратити ще і його мешканців, оскільки вони представляють собою не меншу цінність для всіх нас.

Ліс – це не тільки безцінний дар природи, але і її краса, втілення життя і здоров’я. Кожен об’єкт природи, яскравий або скромний, великий чи маленький, по-своєму привабливий. Краса рідної природи розкриває і красу людської праці, народжує бажання зробити свій край ще прекраснішим. Тому людина оберігає і примножує природні багатства, скільки праці вкладає, щоб радували всіх ліси. І берегти їх – це обов’язок кожного з нас.