loader
Натисніть "Шукати" для пошуку інформації що вас цікавить
Зачекайте будь ласка, ми виконуємо ваш пошуковий запит...
ДП "Шепетівський військовий лісгосп"



23.05.2018 09:20 - давність новини: 6 р.

Категорія: Загальні новини

Автор:  Прес-служба Шепетівського військового лісгоспу

Укус змії як правильно надати першу допомогу

Ми готові до того, що змії у спекотні дні вилазять погрітися на сонечку, тож нерідко їх можна зустріти на стежках, каміннях біля водойм, пеньків, у хащах тощо. 
Ніхто не може гарантувати, що, виїжджаючи в Карпати на відпочинок чи збираючись з друзями на пікнік, у ліс по ягоди, гриби тощо, ви не стикнетеся зі зміями. Це передбачити неможливо, тому кожен повинен знати, як швидко і правильно надати першу медичну допомогу, бо від наших дій залежить, як швидко отрута всмоктується в кров і лімфатичну систему.
Рятівники: палка, холод і вода
Якщо вкусила змія, перше - знерухомити кінцівку будь-якими підручними засобами. На природі підійде палка, парасолька. Не завжди під руками в таких випадках є бинт. Можна використати хустинку, хустку, поясок, шнурок тощо. Бо що більше ми рухаємо кінцівкою, що більше скорочуються м’язи, то більше отрута всмоктується у кровоносну й лімфатичну системи. Інколи буває, що місце укусу забруднене,а засобів для дезінфекції рани під руками може й не бути, потрібно промити її питною водою і якнайшвидше доставити людину в найближчу лікарню.
За новими стандартами лікування, місце укусу не можна розрізати, припікати, накладати джгут, відсмоктувати отруту, бо такими діями ви можете ускладнити і так нелегкий стан потерпілого.
Якщо змія вкусила на подвір’ї чи поблизу є житлові будинки, або відпочивальники виїхали на природу з міні-холодильником, на місце укусу слід покласти холодові елементи – це сповільнить усмоктування отрути. Коли їх під руками нема, можна хустинку змочувати у холодній питній воді, але ефект буде менший.
Якщо в аптечці є знеболювальні медпрепарати: парацетамол, копацил, анальгін тощо, можна дати потерпілому випити – це більше з міркувань протизапальних, ніж знеболювальних.
Потрібно якомога більше пити (літр, два, скільки людина зможе), щоб зменшити інтоксикацію.
Від переживань інтоксикація настає швидше, і ви не зможете правильно та швидко надати першу допомогу. Від укусу змій, що водяться у наших широтах, не буде миттєвих фатальних наслідків. Якщо ви доставите постраждалого за 15-20 хвилин до лікарні – чудово, тоді в нього менше розвиватиметься інтоксикація. Коли ж такої можливості нема, маєте знати, що в запасі є приблизно дві години, щоб не розпочалися проблеми з кінцівками. Але що швидше, то краще.