loader
Натисніть "Шукати" для пошуку інформації що вас цікавить
Зачекайте будь ласка, ми виконуємо ваш пошуковий запит...
ДП "Шепетівський військовий лісгосп"



11.07.2017 15:29 - давність новини: 7 р.

Категорія: Загальні новини

Автор:  Прес-служба Шепетівського військового лісгоспу

Ні передачі в концесію лісів України!

Шепетівський військовий лісгосп, як і інші лісогосподарські  підприємства нашої країни є проти передачі майнових комплексів українських лісгосппідприємств у концесію. Цікаво, що варіант масштабної концесії українських лісів навіть не обговорювався  ані владою, ані експертами.

Концесія фактично ліквідує продуктивне вирощування лісу. Вона призведе до відновлення вирубок другорядними породами, а вкладати кошти з віддачею у 50-60 років ніхто не захоче.

Практично жодна із країн ЄС не використовує концесію в лісовому господарстві й вважає її неефективною для лісу. Канада, що передала в концесію 77% спілих лісів, сьогодні не може впоратися з лісовими пожежами.

Отже, саме найпродуктивніші ліси віддадуть у концесію, адже частка спілих лісів у балансі лісового господарства України становить 8-10%, а строк вирощування лісу до рубання становить 80-100 років.

Як відомо, 04 липня 2017 року на урядовому засіданні  першим заступником Міністра економіки Максимом Нефьодов проголошена новина, яка стала справжнім сюрпризом для всіх учасників лісового сектору: Мінекономрозвитку готує передачу в концесію 333 державних лісогосподарських підприємств (у тексті вони названі «об’єкти лісового господарства») та планує розробити нову концепцію управління згаданими  підприємствами. Крім того,  в концесію перейдуть  два державних аеропорти (очевидно це «Бориспіль» та «Львів»), та 24 територіальних підрозділи Укравтодору – територіальні служби автомобільних доріг.

На захист українських лісів виступила Громадська рада при Державному агентстві лісових ресурсів, яка виступила із зверненням до Президента Петра Порошенка, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, голови Верховної Ради Андрія Парубія й голів обласних рад.

 Зазначимо, що до складу громадської ради входять представники Товариства лісівників України, Європейської Бізнес-асоціації, низки громадських організацій і об'єднань, у тому числі екологи, серед яких і Всеукраїнська екологічна ліга, а також підприємці, деревообробники, правозахисники й інші.

"Потребує затвердження стратегія розвитку лісового господарства, нормативні акти про порядок реалізації деревини, про державну лісову охорону, які вже напрацьовано, а не вносити резонансні рішення, у яких не буде підтримки в суспільстві", - зазначається у зверненні Громадської ради.

Об’єднаймо ж зусилля, щоб захистити наше природне багатство України!