loader
Натисніть "Шукати" для пошуку інформації що вас цікавить
Зачекайте будь ласка, ми виконуємо ваш пошуковий запит...
ДП "Шепетівський військовий лісгосп"



19.07.2018 09:33 - давність новини: 6 р.

Категорія: Загальні новини

Автор:  Прес-служба Шепетівського військового

Посадка саджанців із закритою кориневою системою дає гарний результат

На вулиці літо, але це не завада для створення молодих насаджень. Цьогоріч дощі йдуть в достатній кількості і вологість в ґрунті прийнятна для посадки. Працівники Хмельницького лісництва ДП «Хмельницье ЛМГ» висаджують молоді дубочки та модрину із закритою кореневою системою, вирощені у власному розсаднику.
Посаджені влітку рослини встигають краще вкорінитися до зими, ніж при осінній посадці. Правда, за умови використання посадкового матеріалу з міцною кореневою системою Якість кореневої системидуже важлива, босила саджанця багато в чому залежить від неї.
Коли заходить мова про якість кореневої системи, відразу починається порівняння між саджанцями, вирощеними в горщиках і   в землі, відкритою і закритою кореневою системами. Вважається, що саджанці в горщиках більш високої якості, ніж інші.
ЯКІСНА коренева система – це:
- наявність великої кількості коренів (розвиненої кореневої системи)
- відсутність деформації коренів.
У результаті тривалих дослідженьбули розроблені контейнери з повітряною підрізкою кореня. Самі контейнери встановлюють на підставку, щоб між ними і землею було повітря і здійснювалося повітряне підрізування.
У цих контейнерах зрізане дно. Їх підвішують, щоб між дном і землею був повітряний зазор. Доростаючи до дна, корінь зупиняє ріст.
Контейнери виявилися дуже вдалими, адже істотно поліпшують якість посадкового матеріалу, зменшують відсоток випаду саджанців і навіть збільшують швидкість росту рослин в горщиках (за рахунок аерації субстрату). Технологія заснована на ефекті повітряного підрізування кореня, і принцип її дії такий:
1. Стикаючись з повітрям, корінь зупиняє розвиток, при цьому зберігаючи готовність рости далі, коли виявиться в землі – так вирішується проблема деформації кореневої системи.
2. Як тільки один корінь стикається з повітрям і зупиняє ріст, починає рости новий корінь – так відбувається раз за разом, і таким чином вирішується питання формування розвиненої кореневої системи.
Наш досвід використання таких контейнерів виявив тільки один істотний недолік – через отвори субстрат висихає набагато швидше, ніж в звичайному горщику. Але це вже завдання для працівників розсадника, як забезпечити необхідну вологість субстрату.
Переваги саджанців, вирощених за технологією повітряного підрізування такі:
1. Формується відмінна, без пошкоджень у розвитку коренева система.
2. Хороша аерація сприяє розвитку корисних бактерій, що позитивно позначається на рослині.
3. Не потрібно обрізати кореневу систему.
4. Рослина не перебуває у стресовому стані при пересадці та росте здоровішою.
5. За сприятливих погодніх умов посадку проводити можна не лише навесні чи восени, а й влітку за достатньої кількості вологи в грунті.
Прес-служба Хмельницького ЛМГ.