loader
Натисніть "Шукати" для пошуку інформації що вас цікавить
Зачекайте будь ласка, ми виконуємо ваш пошуковий запит...
ДП "Шепетівський військовий лісгосп"



30.03.2022 10:29 - давність новини: 2 р.

Категорія: Загальні новини

Автор:  Прес-служба Шепетівського військового лісгоспу

Правила добування березового соку

Кінець березня – перша половина квітня – це не лише час активної посадкової кампанія, а й збору цілющих дарів природи: березового соку. Всі знаючи про його корисні властивості, часто нехтують правилами його добування, що призводить до знищення дерева. Мало хто знає, що варварське ставлення до дерев карається законом. Лісівники просять – не калічте берези, адже збирати сік можна обережно та без значної шкоди для дерев. Щоб не завдавати збитків ані собі, ані природі, треба діяти за основними правилами.

– Перш за все, сік потрібно точити зі старих дерев. – розповідає головний лісничий Ігор Григорович. – Найкраще – у старому лісі серед берез понад 30 років, діаметр стовбура яких перевищує 30 см, при цьому чим старіше дерево - тим краще і для збирання соку, і для самої берези. Отвір для збирання соку краще робити не на висоті на висоті близько 1,5 метри від землі, оскільки там найсмачніший сік. Крім того, його потрібно робити з північного боку дерева, де зазвичай збирається найбільше березового соку. В зроблений отвір необхідно вставити трубочку по якій сік стікатиме у заготовлений посуд. Більше одного отвору не слід робити. Збирати свіжий березовий сік потрібно в скляну банку з широким горлом або у відро, зробивши акуратний круглий отвір у березі свердлом або ножем, напрямком знизу вгору, так щоби березовий сік вільно стікав униз. У жодному разі не можна користуватися сокирою Глибина отвору може бути 2-3 сантиметри, залежно від товщини кори.

Фахівці говорять, що за 1 день з однієї берези можна зібрати не більше 3-х літрів соку, адже збирання більшої кількості призводить до швидкого виснаження дерева й може спричинити його загибель. Безпечний термін збирання березового соку з 1 дерева - 10 років. Після закінчення сезону збору отвори змазують садовим варом, віконною замазкою, живичною пастою або глиною з вапном, аби в дерева "зажили рани".Крім того, любителям цілющих напоїв потрібно знати, що збирати березовий сік для себе можна без будь-яких дозволів, головне, щоб не псувати дерева та не руйнувати молодих берез. Проте, відповідно до Лісового кодексу України, в разі заготівлі березового соку на продаж, необхідно придбати "лісовий квиток".