loader
Натисніть "Шукати" для пошуку інформації що вас цікавить
Зачекайте будь ласка, ми виконуємо ваш пошуковий запит...
ДП "Шепетівський військовий лісгосп"



17.07.2018 11:28 - давність новини: 6 р.

Категорія: Загальні новини

Автор:  Прес-служба Шепетівського військового

Пріоритет лісівників Хмельниччини - вдосконалити ведення лісового господарства

На базі Новоушицького лісового господарства під головуванням начальника Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства Петра Пешка відбулася виробнича нарада державних лісогосподарських підприємств області. Вивчали досвід роботи місцевого лісгоспу з вирощування лісових насаджень та декоративного посадкового матеріалу. Також йшлося про розвиток побічного користування на підприємствах управління.
ДП  «Новоушицьке лісове господарство» веде свою історію від Новоушицької лісомеліоративної станції, створеної в 1977 році для заліснення схилів Дністровського водосховища. Підприємство гідно виконало поставлене завдання – створено майже 3 тисячі гектарів лісів на землях, де до того лісу не було. Нині підприємство опікується лісами площею 12 тисяч гектарів. Лісистість району становить 16%. Місцеві ліси виконують переважно захисні функції, і лише 30% фонду віднесено до категорії експлуатаційних.
Під час наради було продемонстровано значну кількість ділянок різновікового лісу, а також новостворених лісових культур. У відповідності до лісівничих вимог протягом усього періоду – від посадки, посіву чи природного поновлення до віку стиглості – постійно здійснюються формування деревостанів, догляди за ними та створення умов для їх росту. Особливо важливий період для дерев – молодий вік, коли починає формуватися насадження. Тому в цей період проводяться догляди за створеними культурами, освітлення, прочистки в залежності від стану ділянки. Тут, як хірургу в медицині, потрібно враховувати всі обставини, визначити роль і мету проведених заходів, подивитися, як на перспективу формувати гарний, продуктивний ліс. Враховується усе: тип лісорослинних умов, погодні обставини, склад насаджень у період здійснення заходів, перспектива ділянки та особливості росту дерев на майбутнє. Цим питанням було приділено значну увагу на нараді.
У Новоушицькому лісгоспі також значну увагу приділяють вирощуванню декоративного посадкового матеріалу. Місцевий декоративний розсадник – один з кращих в Україні. Сюди приїжджають за досвідом колеги з багатьох регіонів.
Відповідно до програми розвитку підприємства передбачено і далі розвивати цю справу. Уже зараз побудовано нові тепличні комплекси, збільшується асортимент посадкового матеріалу, ведеться завантаження усіх відділень розсадника.
Як уже вище зазначалося, велика увага на виїзній нараді була приділена стану розвитку побічного користування на підприємствах управління. Наприклад, у Ярмолинецькому лісгоспі за шість місяців виготовлено майже 2,5 тисячі тонн тріски паливної. Освоєно випуск чаїв з лісових ягід і рослин, сушку суниці, малини, смородини. Ведеться заготівля грибів, лікарської сировини. Лісгосп має свої сади. Передбачається одержати цього року від реалізації продукції побічного користування 5 мільйонів гривень.
У свою чергу, в Шепетівському лісгоспі розповіли про досвід підприємства з надання послуг на власних рекреаційних пунктах.
За інформацією Прес-служби Хмельницького ОУЛМГ