loader
Натисніть "Шукати" для пошуку інформації що вас цікавить
Зачекайте будь ласка, ми виконуємо ваш пошуковий запит...
ДП "Шепетівський військовий лісгосп"



23.11.2017 19:43 - давність новини: 6 р.

Категорія: Загальні новини

Автор:  Прес-служба Шепетівського військового лісгоспу

Профспілка лісової галузі закликала не допустити створення єдиного підприємства-монополіста

У процесі реформування лісового господарства має бути забезпечена прозорість створення відповідної Стратегії та закладені основні принципи розвитку галузі. Про це йдеться в Резолюції та зверненні до керівництва держави Всеукраїнських зборів профспілкового активу лісогосподарської галузі.

За словами Голови Профспілки Степана Кривов’язого, у Стратегії реформування обов’язково необхідно передбачити фінансування лісогосподарських заходів. «За декілька останніх років в галузі поступово назріває соціальна катастрофа, яка стала результатом відсутності фінансування. Йде масове звільнення працівників у лісгоспах на Півдні та Сході країни, адже ці регіони завжди були дотаційними з держбюджету. А для подальшого розвитку необхідне створення окремого фонду для фінансування. Це, зокрема, передбачено і в Указі Президента», - зазначив він.

Також Степан Кривов’язий звернув увагу на те, що Стратегія має бути обговорена і погодження з Профспілкою, громадськістю та всіма зацікавленими сторонами.

«Ми виступаємо категорично проти передачі лісів у концесію. Ажде це може спричинити масову вирубку. Абсолютно неприйнятним є створення єдиного господарюючого суб’єкту, такого собі монополіста, що призведе до ліквідації лісгоспів. Такі ідеї породжуються від бажання приватизувати українські ліси. І це прямо суперечить процесу децентралізації – всі зароблені кошти будуть йти в центр, а місцеві бюджети залишаться ні з чим. Ці застереження необхідно передбачити в Стратегії реформування. Жодного таємного прийняття невідомої Стратегії ми не допустимо», - наголосив керівник профспілки.

У свою чергу, заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар зазначив, що відомство відкрите до обговорення та підтримки пропозицій профспілки.

«Робоча група з фахівців, експертів, науковців розробила проект Стратегії. У ньому передбачені відповідні запобіжники та заходи розвитку лісової галузі. Для Держлісагентства є пріоритетом збільшення лісистості України, ефективна боротьба з незаконними рубками та сталий розвиток. Поруч з цим, в проекті Стратегії закладена інституційна реформа, яка дозволить роз’єднати господарюючу та контролюючу функції, створити ефективну модель державного управління лісами та зберегти висококваліфікованих працівників», - підкреслив Володимир Бондар.

Зазначимо, що раніше Європейська Бізнес Асоціація наполягала на прозорому реформуванні лісової галузі (https://eba.com.ua/yevropejska-biznes-asotsiatsiya-napolya…/).

«Минулого тижня Уряд кулуарно ухвалив Стратегію реформування лісового господарства на період до 2022 року. У своєму листі компанії-члени Асоціації наголосили, що вважають за неприпустиме приймати стратегічні рішення щодо напрямів реформування лісового господарства без детального економічного аналізу, мінімізації ризиків, а також всебічного експертного обговорення», - йшлося у заяві.