loader
Натисніть "Шукати" для пошуку інформації що вас цікавить
Зачекайте будь ласка, ми виконуємо ваш пошуковий запит...
ДП "Шепетівський військовий лісгосп"



24.01.2018 18:33 - давність новини: 6 р.

Категорія: Загальні новини

Автор:  Прес-служба Шепетівського військового лісгоспу

Реформування лісової галузі: знищення чи розвиток?

Із серпня минулого  року просторами Інтернету гуляє новоспечена «Стратегія сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року». Кабінет Міністрів України схвалив її ще 15 листопада 2017р. Проте після цього покращення для лісової галузі так і не відбулося.

Протести, до яких змушені були вдатися лісівники у минулому році, пов`язані із «кулуарними» рішеннями стосовно стратегічного реформування лісової галузі. Відсутність покрокового плану з прогнозованими показниками, відповідними прорахунками і науковим підґрунтям не має права на існування і втілення у життя.

Стратегія  передбачає  збільшення площі лісів держави, збереження біорозмаїття та невиснажливого лісокористування, зменшення загрози деградації земель, зростання частки продукції лісового господарства у валовий внутрішній продукт, зростання інвестицій у лісову галузь, а також гармонізація та приведення норм ведення лісового господарства України до відповідних критеріїв Європейського Союзу. Доволі райдужно, але  існує й інший бік медалі.

Найбільш болючими є два питання: фінансування і створення єдиної лісової структури. Насамперед, схвалена Стратегія не розглядає питання створення Державного фонду розвитку лісового господарства й повністю декларує відмову від бюджетного фінансування.

За словами представників лісгоспів, схвалена урядом Стратегія суттєво відрізняється від варіанту, який обговорювався з асоціаціями та представниками галузі. Фактично, вона не містить напрямків розвитку лісової галузі, а зосереджена лише на реформуванні Держлісагентства та створенні нового органу.

Створення нового суб’єкта господарювання, управління корпоративними правами якого здійснюватиме Кабінет Міністрів України, та імовірна ліквідація лісгоспів призведе до краху галузі. Тому державна структура управління лісовим господарством має бути збережена

Наприкінці 2017 року відбулось  виїзне засідання Комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Верховної Ради України у Національному університеті біоресурсів і природокористування України на тему: «Про реформування лісової галузі України».

На засіданні Комітету народний депутат, голова аграрного парламентського підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу, інновацій та з питань базових галузей в агропромисловому комплексі Валентин Дідич зазначив, що усі сходяться на тому, що державна підтримка лісової галузі має бути збережена. Особливо для деяких областей. Без неї вони не виживуть, що призведе до втрати лісів, зміни клімату, знищення галузі.

Директор Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Віктор Ткач підтримав позицію Дідича. За його словами, в ЄС фінансування спрямовують на створення лісів, боротьбу зі шкідниками та пожежами.

Дійсно, без чіткої стратегії важко говорити про розвиток лісової галузі. 

Заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин у ВР Олександр Бакуменко зазначив, має бути ясно видно: як ми бачимо реформування, розвиток на 10 років, що для цього робити. Щоб ми, як народні депутати, розуміли, з чим працювати в 2018 році, які законопроекти пропонувати. Тоді буде професійна робота над Стратегією.

У ході обговорення народні депутати України зазначили, що підтримують ідею проведення реформ у лісовій галузі з метою приведення її до європейських стандартів. Однак, такі реформи вимагають виваженого підходу і серйозного фаховогообговорення із залученням професіоналів, науковців та громадськості.