loader
Натисніть "Шукати" для пошуку інформації що вас цікавить
Зачекайте будь ласка, ми виконуємо ваш пошуковий запит...
ДП "Шепетівський військовий лісгосп"



30.01.2018 09:24 - давність новини: 6 р.

Категорія: Оперативна інформація

Автор:  Прес-служба Шепетівського військового лісгоспу

Трагедія в Затишші: внаслідок падіння гілки смертельно травмувався місцевий житель

Заготівля лісу - мабуть, один з найнебезпечніших видів робіт. Різко зрослі обсяги лісосічних робіт, що проводяться новостворюваними малими підприємствами, приватними підприємцями, та й сільськогосподарськими організаціями.

Так, у п'ятницю, 26 січня на жителя села Затишшя під час розчищення ділянки лісу впала гілка, внаслідок удару чоловік отримав травми, несумісні з життям. Про це інформують у Шацькому відділенні поліції.

Виїздом слідчо-оперативної групи Шацького відділення поліції на місце події попередньо було встановлено, що під час зрізання дерева гілка впала на жителя с. Затишшя, 1970 року народження, внаслідок чого останній отримав тілесні ушкодження. Під час транспортування до Шацької районної лікарні громадянин від отриманих травм помер.

 Аби уникнути таких прикрих випадків у майбутньому нагадуємо про вимоги безпеки до лісосічних робіт.

 

Загальні вимоги безпеки:

1. До лісосічних робіт при проведенні рубок догляду допускаються чоловіки не молодші 18 років, які пройшли медичне обстеження ( 1 раз на 2 роки) та є фізично підлеглими для виконання цих видів робіт, які пройшли вводний інструктаж, первинний інструктаж на робочому місці та стажировку не менше ніж 5 робочих змін.

2. Особи, які зайняті керуванням механізованими засобами на рубках догляду (тракторами, бензопилами), повинні мати посвідчення на право керування ними.

3. Допуск до роботи та закріплення особ за певним механізмом або машиною оформлюється розпорядженням по лісництву та назначенням відповідальної особи за проведення стажування зі всіма прийнятими робітниками не менше 5 робочих змін у журналі розпоряджень.

4. На кожну дільницю, відведену для рубок догляду за лісом, стосовно конкретних умов рельєфу місцевості, складу насадження, способу рубки використованих машин, обладнання та форм організації праці складається технологічна карта. Технологічна карта складається лісівничим з участю майстера лісу та утверджується головним лісівничим. Проводити лісосічні роботи без технологічної карти або з відступами від неї не дозволяється.

5. Технологічна карта повинна вміщати:

- характеристику лісосіки;

- схему лісосіки з чітким зображенням на ній пасік, трельовочних волоків, просік, лісопогрузних пунктів, лісовозних усів, ділянок для розміщення обладнання, небезпечних зон;

- технологічні вказівки про черговість розробки пасік, розсташування робочих в них та безпечні способи ведення робіт;

- відмітку про виконання підготовчих робіт. З утвердженною технологічною картою майстер лісу знайомить робочих, під підпис, яким належить вести роботи на лісосіці та видає бригадиру технологічну схему лісосіки, також ознайомленому з технологічною картою під підпис.

6. Виконувати рубки догляду за лісом дозволяється бригадою у складі не менше 2 чоловік, один із яких призначається старшим.

7. При проведенні проріджувань, прохідних та вибіркових санітарних рубок лісу робочі, майстри лісу та особи, які прибули на лісосіку, повинні бути забезпечені захисними касками, без яких вони не можуть допускатися до роботи.

8. Робочі, зайняті на рубках догляду за лісом повинні працювати у спецодязі, спецвзутті, рукавицях, які їм по встановленим нормам видає адміністрація.

9. Територія в радіусі місця валки є небезпечною зоною. Місце валки дерев на відстані 50м, стежкам та дорогам повинно бути обмежено переносними забороняючими знаками: « Прохід та проїзд заборонений. Валка лісу!».

10. Робота з бензопилою повинна бути організована так, щоб сумарний час роботи в контакті з вібрацією складало не більше 2/3 робочої зміни. При цьому тривалість одноразової дії вібрації, включно мікрозупинки, вхідні в дану операцію, не повинна перевищувати для ручних машин 30-40 зв.

11. Машини, обладнання, інструмент, які знаходяться в єксплуатації, повинні відповідати вимогам технічних умов та інструкцій по єксплуатації заводу-виробника.

Вимоги безпеки перед початком роботи::

1. Перед запуском двигуна бензомоторних пил необхідно:

а) провести зовнішній огляд пилки та впевнитися в справності та надійності закріплення усіх частин.

б) надягнути та натягнути пильний ланцюг або поставити та закріпити пильний диск.

в) наповнити бензобак паливною сумішу.

2. Заправка паливною сумішу повинна виконуватись при неробочому двигуні. Паливну суміш на місці роботи необхіно зберігати в спеціальних бочках у безпечному від пожежі місці. Облиті пальним під час заправки частини до запуску двигуна повинні бути витерті насухо. Запуск двигуна на місці заправки забороняється.

3. При запуску двигуна необхідно: поставити мотоінструмент або агрегат на рівну поверхність, щоб зуби пильного ланцюга або ріжучого диску при оберті не зачіпали трави, землі і тд. Запуск слід виконувати згідно з інструкцією. Після запуска двигуна необхідно нагріти його на мінімальних обертах, при яких робочий орган обертається.

4. При виявлені під час огляду та випробування бензопили моторист повинен доповісти про це лісівничому, майстру лісу. Працювати невиправним інструментом забороняється.

5. Перевірити виправність машини, інструменту. Виконати потреби по догляду та експлуатації машин.

Вимоги безпеки під час роботи:

1. При організації рубок догляду за лісом з використанням ручного та бензомоторного інструменту не дозволяється:

- починати роботу в густих захалустях ( роботу слід починати з менш засалустяного місця).

- згинати дерева та чагарники до сильної напруги. Зрізати дерева діаметром більше ніж 12 см без підпила.

- зрізати чагарники та тонкі дерева, якщо не видно робочого органа інструмента.

- здійснювати переходи від дерева до дерева з обертаючими робочими органами.

2. До початку валки дерев необхідно:

а) прибрати небезпечні дерева.

б) подготувати робоче місце.

в) оглянути ділянку, де будуть проводитись роботи.

г) вирубити або зрізати біля дерева заважаючий валці чагарник, а в зимовий час розчистити сніг.

д) для відходу від падаючого дерева після спилювання розчистити дорожки довжиною 4-5м під нахилом 45 градусів у напрямку, протилежному падінню дерева.

ж) визначити правильний напрямок валки.

з) врахувати можливі небезпеки, які можуть виникнути при спилюванні та наступному падінням дерева.

3. При валці лісу необхідно використовувати валочні приспособлення ( гідроклин, валочну вилку, лопатку, клин).

4. Валку дерев виконувати з обов язковим підпилом. Підпил потрібно робити тільки з однієї сторони, в яку намічено звалити дерево. Робити підпил з двох або декількох сторін дерева забороняється. Глубина підпила повинна бути: у прямостоячих дерев не менше ¼ товщини комля, а у нахилених дерев в сторону валки не менше 1/3п товщини комля.

5. Подпилювати деревослід двома різами, при цьому нижня плоскість підпилу повинна бути перпендикулярна осі дерева, а верхня сторона створювати угол до нижньої плоскості 25-35 градусів або при підпилі двома параллельними різами відстань між ними повинна бути не менше 1/10 діаметра дерева у місці спилювання його. Підпилювати дерево одним різом забороняється. При підпилі, опилюванні або розкряжувані дерев необхідно опір робочого органу пилки надійно ввести у доторкання зі стволом та легким нажимом вводити ріжучий орган у деревину. При недотриманні цього правила ріжучий орган може відкинути від дерева та нанести травму. Спилювати дерево необхідно завжди вище нижньої поверхні підпилу та нижче верхньої. У дерев, які мають нахил в бік по відношенню до направлення валки, недопил повинен мати форму клину, вершина якого звернена в сторону нахила. Валити дерева, які мають нахил більше 5 градусів, необхідно на лісосіках з нахилом більше 15 градусів, при якому дерева потрібно валити вниз по схилу.

6. При спилюванні дерев до виходу на підруб або підпил повинен бути залишений недопил: при діаметрі дерев ( на висоті грудини) ддо 40см-2см, від 40 до 60 – 3см та від 61см та вище – 4 см, при спилюванні дерев з гниллю ширина недопилу повинна бути збільшена на 2 см. Забороняється скрізний пропил дерева без недопилу.

7. Валити дерева в гнездах порослі або поруч зростаючі необхідно у сторону їх природного нахилу. Кожне дерево треба валити окремо.

8. При паденні зрізаного дерева вальщик та його помічник повинен негайно відійти на 4-5 м від нього по заздалегіть підготовленим дорожкам, слідкуя в цей час за падаючим деревом та сучками.

9. Переходити від дерева до дерева слід при роботі двигуна на малих обертах, коли робочий орган не обертається. При переході на дільницю роботи з переносним бензомоторним інструментом, на відстані з затратою часу 3 хв та більше двигун повинен бути зупинений.

Забороняється:

а) передавати керування бензопилкою іншій особі.

б) працювати з тупими зубами ріжучого диску або пильного ланцюга.

в) заменювати пильний диск або ланцюг та натягувати його при працюючому двигуні.

г) звільняти зажатий пильний ланцюг при працюючому двигуні.

д) групова валка дерев шляхом збивання одного або декількох підпильних дерев іншим деревом.

е) залишати підрублене або підпиляне дерево, а також завислі після завершення роботи, на час обідньої перерви або при переході до інших дерев.

13. Перед валкою гнильових та сухостійних дерев необхідно їх перевірити шестом на прочність стояння. Підрубувати такі дерева заборонено. Замість підрубу необхідно робити підпил.

14. При розробці вітровально-буреломних ділянок, сухостійних куртин, ділянок заражених дерев необхідно:

а) виконувати валку дерев в сторону основного вітровалу, в першу чергу необхідно валити найбільш небезпечні дерева та зломи, котрі можуть упасти самовільно.

б) перед валкой дерев зі сломаною вершиною треба перевірити валочною вилкою, або шестом прочність з’єднання вершинної частини зі стволом та прочність стоянні зломаної частини ствола.

в) валити нахилені дерева з порушеною кореневою системою у бік іх нахилу.

г) разбирати завали вітровальних дерев тракторами або лебідками з довжиною канату не менш ніж 35 м.

15. У дерев, які мають злом на висоті менше 1м, необхідно відпилити зломану частину від комля, попередньо підклавши під ствол підкладку; відпилювання зломаної частини стовбура слід виконувати двома різами: перший – зверху до половини діаметра та другий – знизу. Дерева, які мають злом на висоті більше 1м, валяться лебідкою. При неможливості повалу лебідкою комлева частина дерева зі стволом валиться під нахилом 90 градусів до вертикальної поверхності, яка проходить через ось зломаної частини дерева. Недопил, встановлюється на 2 см більше нормативного.