loader
Натисніть "Шукати" для пошуку інформації що вас цікавить
Зачекайте будь ласка, ми виконуємо ваш пошуковий запит...
ДП "Шепетівський військовий лісгосп"



03.10.2017 15:02 - давність новини: 7 р.

Категорія: Загальні новини

Автор:  Прес-служба Шепетівського військового лісгоспу

Всихання соснових деревостанів. Соснові ліси атакує небезпечний шкідник.

Проблема всихання соснових насаджень в Україні на слуху вже давно. Науковці та лісівники стали першими  бити на сполох. Сумнівів, що ліс потребує порятунку, не виникає.

В останні десятиліття внаслідок змін погодно-кліматичних умов відбувається погіршення біологічної стійкості лісів та пошкодження їх шкідниками та хворобами. Наразі виникла загроза всихання соснових деревостанів, яка поширюється на значні території і набуває ознак надзвичайної ситуації в багатьох областях України.

Винуватцем відмирання дерев сосни і утворення осередків всихання є дрібний жук завдовжки 2-4 мм – вершинний короїд. Живиться він у районі тонкої кори стовбура у вершинній частині дерев сосни. Дорослі жуки вгризаються в кору, проточують в ній ходи та відкладають яйця. З яєць виходять личинки, які живляться тканинами стовбура, виточуючи під корою власні ходи. Завершивши живлення, личинки заляльковуються і з них виходять молоді жуки, які розлітаються і заселяють нові дерева. Одна самка короїда може відкласти до 120 яєць. Термін від відкладання яєць до утворення молодих короїдів становить від 1 до 3 місяців, залежно від погодних умов. Розмножуючись у величезній кількості, вершинний короїд знищує цілі дерева та їх групи.  Уражені короїдами соснові ділянки видно неозброєним оком. Хвоя на деревах починає жовтіти і згодом стає бурого кольору, починаючи з верхівки до кінцівки скелетних гілок.

Враховуючи дуже короткий період часу, за який відбувається всихання дорослих насаджень, надто стрімку швидкість розповсюдження і той факт, що навіть вчасне видалення уражених та пошкоджених дерев не гарантує 100% ліквідації осередків, необхідно більш глибоке та ретельне вивчення цієї проблеми у комплексі, враховуючи висновки фітогельмінтологів та бактеріологів, а в ідеалі й висновки генетичних лабораторій для прийняття правильного рішення, щодо подальших дій. Звісно зміна кліматичних умов, гідрологічного режиму, присутність чисельних хвороб хвої та гілок і являються першопричиною ослаблення дорослих насаджень сосни звичайної та сприяють подальшому більш активному розвитку шкідників та хвороб.

Ця проблема зараз являється актуальною в різних країнах світу і також ретельно вивчається, для встановлення істинної причини дуже швидкої загибелі таких чисельних площ дорослих соснових насаджень і пошуку правильних методів боротьби з нею.

На даному етапі єдиним найбільш дієвим методом боротьби являється проведення санітарних рубок з метою ліквідації осередків та недопущення їх поширення з подальшим відновленням зрубаних ділянок більш стійкими змішаними деревостанами. При проведенні санітарних рубань, необхідно обов’язково слідкувати за своєчасністю та правильністю їх проведення, з подальшим обов’язковим спалюванням порубкових решток.

Для підтримання біологічної стійкості лісів може і повинен долучитися кожен. Не допустимо запалювання сухої трави на полях та луках, з яких вогонь часто перекидається на ліси. Лісові пожежі зумовлюють сильне ослаблення деревостанів, які стають осередками поширення шкідників та хвороб. Інтенсивне використання пестицидів під час обробки полів також має негативний вплив на ліс. Багато корисних комах та птахів, які є природними ворогами шкідників лісу, живляться на полях і гинуть внаслідок отруєння. Для принадження та відновлення чисельності птахів потрібно біля своїх осель, в садах та лісах розвішувати шпаківні та годівниці. Тільки спільними зусиллями, дбаючи про природу та навколишнє середовище, ми зможемо зберегти наші ліси для нащадків.