loader
Натисніть "Шукати" для пошуку інформації що вас цікавить
Зачекайте будь ласка, ми виконуємо ваш пошуковий запит...
ДП "Шепетівський військовий лісгосп"



16.05.2018 09:23 - давність новини: 6 р.

Категорія: Загальні новини

Автор:  Прес-служба Шепетівського військового лісгоспу

З Кавказу наближається новий шкідник лісу

Спостереження фахівців філії ФБУ «Рослісозахист» «ЦЗЛ Краснодарського краю» та співробітників лісництв в різних пунктах зафіксували масову активну міграцію імаго мереживниці дубової в нетипових для цього виду біотопів і висотних поясах.
На початку травня температура повітря в регіоні перевищила +30 градусів С, навіть у високогір'ях денні та нічні її значення наближалися до липневим. Це стимулювало вегетацію, а також активність багатьох комах, включаючи пріоритетні об'єкти державного Лісопатологічне моніторингу. В таких умовах спостерігалася міграція клопів мереживниці дубової через субальпійські зону гірським вузлом Фішт - Пшехо-Су.
У безлісної зоні західного схилу Пшехо-Су, на висотах 1650-1800 м над рівнем моря, десятки клопів цього виду були викошено з ялівців звичайних, ледь розпустилися беріз повислих, напіврозпустивші верби козячої, а також торішнього сухого високотрав'я (хрестовик, валеріана, борщівник) на значній відстані від масивів дуба у витоках річки Пшеха. Максимальна щільність мереживниці дубової відзначена на стланикової ялівці в кварталі №103 Північного дільничного лісництва Кавказького державного заповідника.
Зібрані з рослин і одягу комахи не просто пасивно переносилися північно-західним вітром значно вище лісової зони, затримуючись на рослинах з найбільш густою кроною, але і в сачки демонстрували рухову активність, нетипову для харчуються і розмножуються на дубі мереживниці дубової.
Нічний вилов підросту ялиці Нордмана під пологом субклімаксового змішаного лісу на висотах 1250-1550 м також демонстрував присутність поодиноких мереживниць дубової в урочищі Подчуб. Закономірно, що суха і спекотна погода сприяє розселенню перезимували імаго цього чужорідного шкідника в напрямку переважаючих вітрів - в витоки річок південного макросхилу (Псезуапсе, Шаху і Сочі).
За свідченням співробітників Апшеронского лісництва, в цей же період відзначалися підвищена щільність і помітна рухова активність мереживниці дубової на багатьох вододілах в поясі грабово-дубових лісів. Очевидно, саме вогнища масового розмноження мереживниці дубової, раніше виявлені в середній течії річки Пшеха, є джерелом особин, які переносяться на південь - в ліси Кавказького заповідника, Сочинського національного парку і Туапсинському лісництва через поки засніжені перевали Головного Кавказького хребта.
Наслідки цього квітнево-травневого розселення відслідковуються Лісопатологія Центру захисту лісу Краснодарського краю у всіх висотних поясах Північно-Західного Кавказу, в тому числі на федеральних особливо охоронюваних територіях.
Довідково:
Клоп-кружевниця вражає не тільки дуби, а й граби, ясени, бук, робінію, в'яз і клен. До числа неосновних кормових рослин також відноситься каштан американський, яблуні, шипшина, малина і ожина. Швидкість поширення шкідника пояснюється активним перенесенням його автомобільним та іншими видами транспорту і плодовитістю. Клоп, батьківщина якого - Північна Америка, дає в Росії по чотири покоління за рік. Протягом літа і осені на листі фахівці фіксували яйцекладки, личинок і дорослих комах одночасно. Все це ускладнює вироблення дієвих засобів боротьби зі шкідником.
- Шкідник належить до групи сисних комах, викликає хлорозную дехромацію листя дуба, знижуючи фотосинтез і цим послаблюючи дерева. Псується і естетичний вигляд дібров: листя буріють і обпадають. Що чекає на них через кілька років, фахівцям прогнозувати сьогодні складно. У Росії поки немає зареєстрованих препаратів, здатних знищити осередки клопа-мереживниці, тому Всеросійський НДІ лісівництва та механізації лісового господарства включив вивчення шкідника і розробку методів боротьби з ним державне завдання на майбутній рік, - зазначив Микола АЛЕНТА.
Дубовий клоп-кружевница (Corythucha arcuata) був завезений до Росії в 2016 році через порт Новоросійська. За даними Центру захисту лісу Краснодарського краю, зараз площа пошкодження досягла 372 тис. Га, під загрозою на Кубані знаходиться 2 млн. Га лісів, у тому числі масиви дуба, призначені для промислової лісозаготівлі.