loader
Натисніть "Шукати" для пошуку інформації що вас цікавить
Зачекайте будь ласка, ми виконуємо ваш пошуковий запит...
ДП "Шепетівський військовий лісгосп"



28.12.2017 18:56 - давність новини: 6 р.

Категорія: Загальні новини

Автор:  Прес-служба Шепетівського військового лісгоспу

Жива чи штучна: яку ялинку обрати цього року?

Новий рік на порозі. А яке ж свято без новорічної ялинки? Без зеленої красуні неможливо уявити проведення новорічного свята. Яку ж ялинку прикрашатимуть хмельничани - штучну чи живу?Розберемо всі плюси та мінуси живої та штучної ялинок.

Розглянемо переваги та недоліки штучної хвої.

Плюси штучної ялинки:

* гарна;

* рівненька;

* хвоя не обсипається;

* деревце не “вмирає”;

* її можна багато років використовувати;

* після свят не потрібно думати, як її утилізувати.

Мінуси штучної ялинки:

* Штучна ялинка — це продукт виробництва. А отже, як і за будь-якого виробництва, у процесі її виготовлення використовуються ресурси, зокрема енергія, вода тощо. А також продукуються відходи та викиди в атмосферу. Такі ялинки виготовляють найчастіше з ПВХ (який отримують з нафтових ресурсів — вони не відновлюються) — токсичного та небезпечного для життя і здоров’я людей, а також для навколишнього середовища. ПВХ є одним з найнебезпечніших видів пластмас, який при нагріванні виділяє аналог бойового отруйного газу — фосгену. А де ми любимо ставити ялинки? Звісно, біля вікна, під батареєю, тобто там, де вони мають змогу нагріватися.

* Більшість штучних ялинок, які в нас продаються, привозять з Китаю. Тобто додайте сюди ще витрати енергії, палива та забруднення при транспортуванні.

* Навіть якщо ви купили надзвичайну ялинку, яка відповідає найвищим стандартам якості, майте на увазі, що досі вплив всіх її складових не до кінця вивчений. Не всі компоненти вказуються на етикетці, сертифікати теж бувають різні і отримуються по-різному.

* Мине 3, 6, 10 років, ялинка втратить свій товарний святковий вигляд, її потрібно буде утилізувати. Однак матеріал, із якого зроблена більшість ялинок не розкладається на сміттєзвалищі багато-багато років. Спалювати її також небезпечно.

Свої "за" та "проти" є і у її натурального "конкурента".

Плюси живої ялинки:

* запах;

* "виготовлена" з натуральної сировини;

* виділяє ефірні масла, які мають бактерицидні властивості, позитивно впливають на нервову систему, знімають напругу;

* повністю біо-розкладається;

* неповторна.

Мінуси живої ялинки:

* рубають живе дерево, яке більше не виросте;

* опадає хвоя;

* можна забруднитися смолою;

* треба щороку після свят думати над утилізацією.

"Легальні" новорічні ялинки висаджують спеціально для продажу. Найчастіше їх вирощують там, де не буде рости нормальний ліс (наприклад, під магістральними лініями електропередач). Також їх отримують у процесі прорідження молодого лісу. Поки ялинки ростуть, одночасно, вони поглинають величезну кількість газів і створюють середовище для існування птахів, тварин, комах. Гроші, отримані від продажу таких ялинок, зазвичай йдуть на відновлення лісу. Утім, на жаль, не треба забувати, що існує чимала проблема з "нелегальними" ялинками. Тому обирайте лише ті дерева, що мають спеціальні ярлики з вигравіюваним лазерним штрих-кодом на нижній частині стовбура. Ялинки, зрубані браконьєрами нелегально такої позначки не мають.

Висновок:

Якщо ви дійсно думаєте про екологічність власної "новорічної ялинки", купуйте "легальну" натуральну ялинку зі штрих-кодом, яка спеціально вирощена для цих цілей. Або своїми руками зробіть з підручних матеріалів: наразі в мережі можна знайти силу-силенну ідей для натхнення. Можна придбати ялинку в горщику, але лиш за умови, що навесні ви її висадите в ґрунт.

Деякі дослідження говорять, що штучна ялинка має "відслужити" бодай 20 років, щоб виправдати (для планети) своє виробництво.