loader
Натисніть "Шукати" для пошуку інформації що вас цікавить
Зачекайте будь ласка, ми виконуємо ваш пошуковий запит...
ДП "Шепетівський військовий лісгосп"



13.05.2021 10:46 - давність новини: 3 р.

Категорія: Загальні новини

Автор:  Прес-служба Шепетівського військового лісгоспу

В Україні планують оновити законодавство для захисту самосійних лісів від вирубки

На сьогодні в Україні налічується від 300 до 500 тис. га самосійних лісів. В Україні планують оновити законодавство для захисту самосійних лісів / фото УНІАН

В Україні планують оновити законодавство для захисту самосійних і неврахованих лісів від вирубки.

Про це на прес-конференції повідомила голова підкомітету Верховної Ради з питань лісових ресурсів Юлія Овчиннікова.

За її словами, Міністерство захисту навколишнього середовища і природних ресурсів та представники інших профільних міністерств розробили відповідний проект закону, який буде переданий на голосування парламенту.

"Планується спростити процедуру зміни цільового призначення ділянки, де є самосійні або невраховані ліси, оскільки зараз, щоб визнати ділянку лісом, необхідно пройти низку бюрократичних процедур і подати проект землеустрою", - сказала вона.

Даний проект закону передбачає інвентаризацію самосійних і неврахованих лісів за допомогою супутникових технологій і кадастрових даних.

Законопроект також зобов'яже держоргани під час заходів із землеустрою та контролю виявляти такі ліси на земельних ділянках і наділяти ці ділянки відповідним статусом.

"Крім цього, законопроект передбачає фінансування процедури землеустрою за рахунок держкоштів, що дозволить власникам ділянок, на яких виріс ліс, розвивати лісове господарство", - додала Овчиннікова.

Як повідомив біолог громадської організації "Українська природоохоронна група" Єгор Гриник, на сьогодні в Україні налічується від 300 до 500 тис. га самосійних лісів, хоча їх інвентаризація жодного разу не проводилася.

 

Найчастіше самосійні лісу з'являються на землях сільськогосподарського призначення - занедбаних ріллях і пасовищах. До лісового фонду вони не відносяться і юридично не вважаються лісом, тому закон їх не захищає. Коли занедбана сільськогосподарська ділянка з лісом отримує нового власника, він починає самостійно викорчовувати дерева і використовувати землі за цільовим призначенням.

"В даний момент держава не стимулює захист самосійних лісів, хоча їх площі досить значні. Ситуація парадоксальна: з бюджету виділяються кошти для озеленення країни, але, в той же час, вже створені природою ліса - знищуються. Зберегти самозасіяні ліси набагато дешевше, ніж вирубати його, і потім витрачати кошти на заліснення", - зазначив експерт.

Як повідомляє УНІАН, 21 квітня Кабінет Міністрів на своєму засіданні затвердив порядок проведення національної інвентаризації лісів.